19 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Σειρά προσφυγών κατέθεσαν στο ΣτΕ φορείς και απλοί επιβάτες αεροδρομίων, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που είπε «ναι» στην παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε γερμανική κοινοπραξία.
Αναλυτικά, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν φορείς και πολίτες ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΚυβερνητικούΣυμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που αφορά στην έγκριση υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης αναβάθμισης και συντήρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιουνίου, Αιγαίου.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλούνται στην αίτησή τους οι προσφεύγοντες είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ελήφθη ενώ απουσίαζαν από το συμβούλιο δυο μέλη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες – τίθεται θέμα κακής σύνθεσης του συμβουλίου και νομιμότητας της απόφασης που έλαβε.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ακόμη ότι παραβιάζονται διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου που σχετίζονται με τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων για 42 έτη (με δυνατότητα 10ετούς παράτασης) σε εταιρεία που θα αναλάβει να τα εκσυγχρονίσει, είναι αδικαιολόγητα πολύ μεγάλης διάρκειας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες παραβιάζονται οι συνταγματικέςαρχές που αφορούν στην παροχή δημόσιας υπηρεσίας όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών. Και αυτό διότι – όπως λένε – δεν διασφαλίζεται η εποπτεία του κράτους στην παραχωρησιούχο εταιρεία και έτσι ανεπίτρεπτα παραχωρείται ανεξέλεγκτη εξουσία επιβολής τελών και άσκησης δημόσιας εξουσίας.
Μεταξύ των αιτούντων είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ, Περιφερειακή Ενότητα Χανιών, η Γ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τακτικά τα περιφερειακά αυτά αεροδρόμια. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου