15 Οκτωβρίου 2015

Αντιδράσεις για την εναπόθεση της άμμου από τη διάνοιξη του διαύλου Λευκάδας

Η κατάσταση στη Γυράπετρα με την εναπόθεση της άμμου από τη διάνοιξη του διαύλου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο μη σεβασμού του περιβάλλοντος ενώ έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά. Το βουνό της άμμου που κοντεύει να έρθει στο ίδιο επίπεδο σε ύψος με το Μοναστήρι της Φανερωμένης όταν κανείς το βλέπει από μακριά, καθημερινά και μεγαλώνει.
Οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες και όπως διαπιστώσαμε δεν αδειάζεται μόνο άμμος αλλά και λάσπη. Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η εγκληματική αδιαφορία απέναντι στο έργο που ξεκίνησε από την εποχή της εξουσίας στην αντιπεριφέρεια του Θοδωρή Βερύκιου το έχει φέρει τώρα πλέον σε αυτή την κατάσταση η οποία όμως συνεχίζεται… Και ρωτάμε. Η άδεια από την Κτηματική για τη νέα εναπόθεση πότε πάρθηκε;
Ο αντιπεριφερειάρχης, Θοδωρής Χαλικιάς, μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ότι χρησιμοποιείται η πρώτη άδεια και δεν χρειάζεται άλλη. Μήπως όμως η πρώτη άδεια μιλούσε για προσωρινή εναπόθεση (αυτό σημαίνει 3-6 μήνες) και τώρα πάμε για δεύτερο χρόνο; Και το σημαντικότερο. Υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για περιοχές όπως είναι η Γυράπετρα; Και συνεχίζουμε .
Το ότι μεταφέρονται και μπάζα ο κ. Χαλικιάς μας είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρεία, για να στρωθεί ο δρόμος που περνούν τα φορτηγά και ότι θα χρειαστεί και μετά όταν θα πάρουν την άμμο. Όλα αυτά τα τραγελαφικά συνεχίζονται με την τεράστια καθυστέρηση από πλευράς δήμου των αδειοδοτήσεων για την εναπόθεση της άμμου σε παραλίες. Οι περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται απαιτούν και χρόνο. Το έργο του διαύλου όμως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με το τέλος του χρόνου οπότε η δεύτερη φάση της μεταφοράς άμμου από τη διάνοιξη ήταν αναπόφευκτη, κατά τους ιθύνοντες. 
Το συμπέρασμα βέβαια εκτός των άλλων είναι ότι και στη δεύτερη φάση η ανάδοχος εταιρεία είναι η μόνη κερδισμένη μια και ένα μεγάλο μέρος της άμμου αντί να μεταφερθεί σε απόσταση 20 χιλ. εναποτέθηκε στο ΤΑΟΛ και τώρα και πάλι στη Γυράπετρα. Αυτά τα ολίγα προς το παρόν για όσους μας ρωτούν έντρομοι για την εικόνα που αντικρίζουν αυτές τις ημέρες όταν περπατούν ή αθλούνται στη Γύρα.

Από lefkadapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου