19 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ 
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών σε αποσύνθεση απειλούν την υγεία των κατοίκων της Παλαίρου και της ευρύτερης περιοχής με την μεταφορά σκουπιδιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δήμου Πύργου στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, ενώ τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την απασχολεί η αποπληρωμή των δανειστών και όχι τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Όλοι τους αποδέχονται και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημοτικών αρχών παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική. Κάτω από την πίεση των σορών των σκουπιδιών θέλουν να αποδεχτούν οι πολίτες εκβιαστικά λύσεις εις βάρος της υγείας του και του περιβάλλοντος, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους, αλλά και στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα έγγραφα που αντάλλαξε ο σύνδεσμος με την γενική διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας δείχνουν ότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και στην συνέχεια όπου ο ΧΥΤΑ θα δεχθεί μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών ο κίνδυνος θα μεγαλώνει.

Σήμερα υπάρχει η επιστημονική γνώση για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που εμποδίζει την αξιοποίηση της είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη τους. Η αγωνιστική απάντηση στο μεθοδευμένο αδιέξοδο είναι μονόδρομος. Καλούμε, το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής να κάνει δική του υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης στον τομέα των απορριμμάτων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Πράγματι, με τον τρόπο που υλοποιείται το αντικείμενο αυτό, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο σύνολο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων και στο πενιχρό εισόδημα, όσο απόμεινε, της λαϊκής οικογένειας.

Βασική μας θέση είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Η φιλολαϊκή λύση, προϋποθέτει εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα.

Διεκδικούμε:

1. Ο καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων). Ένα μέρος των απορριμμάτων να υποβάλλεται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (ΜΑΚ) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μέταλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ -που είναι πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό- και ξηρού κλάσματος -που είναι μείγμα χαρτιού και πλαστικού- για παραπέρα επεξεργασία. Το μέρος των σύμμεικτων αποβλήτων που δεν υπόκειται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (ΜΑΚ), καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων να οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

2. Η απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της συλλογής και της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης.



3. Ο ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις και θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης. Λύση που απαιτεί γενικότερες ρήξεις και ανατροπές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου