14 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Ν.ΜΩΡΑΪΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για νικοσ μωραιτησ κκε
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Σε αποκλεισμό οδηγούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα από τις πληρωμές βιολογικής κτηνοτροφίας  εξαιτίας μη έκδοσης άδειας σταβλικής εγκατάστασης και άλλους λόγους.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, λόγω της αδυναμίας πληρωμής των δικαιούχων του μέτρου 214 -Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις στη δράση 1.2 – Βιολογική Κτηνοτροφία, καθώς οι ίδιοι έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες έκδοσης άδειας σταβλικής εγκατάστασης πληρώνοντας μεγάλα ποσά χωρίς όμως να έχει λυθεί το πρόβλημά τους και χωρίς δικιά τους υπαιτιότητα απειλούνται με αποκλεισμό από τις πληρωμές της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Επίσης, 500 περίπου φτωχοί κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία, που περίμεναν να πληρωθούν για το έτος 2012 για την βιολογική κτηνοτροφία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με αυταρχικό τρόπο τους έστειλε υπεύθυνες δηλώσεις και τους εκβιάζει να τις υπογράψουν και να δεχτούν μηδαμινά ποσά, πολύ κάτω από αυτά που δικαιούνται, και το χειρότερο πάνω στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις και να διεκδικήσουν τα ποσά που δικαιούνται για το 2012 και ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια.
Οι συνέπειες είναι δραματικές αφού αυτοί οι κτηνοτρόφοι και χιλιάδες ακόμη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Δεν έχουν πληρωθεί 2 χρόνια τώρα τις εξισωτικές αποζημιώσεις ή πήραν ψίχουλα εξαιτίας του αποχαρακτηρισμού των βοσκότοπων και πριν λίγες μέρες πήραν πετσοκομμένη την βασική ενίσχυση. Σημειωτέον οι κτηνοτρόφοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας είναι απλήρωτοι 4 χρόνια από το 2012, παρότι έχουν καταχρεωθεί για πληρωμές πιστοποίησης σε ιδιωτικές εταιρίες και για αιτήσεις πληρωμών και αγορά βιολογικών ζωοτροφών με μεγάλα ποσά.
Βιώνουν τα αδιέξοδα της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε., της ΚΑΠ και των Ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά που υπηρετούν τη βασική στόχευση της ΕΕ για τη συγκεντροποίηση της παραγωγής σε λίγα χέρια και την απελευθέρωση εκτάσεων, την αλλαγή χρήσης της ώστε να δοθεί στο κεφάλαιο φτηνή γη, πολιτικές που οδηγούν σε βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους αφού μειώνονται ενισχύσεις και δικαιώματα, σε συνδυασμό με την άγρια φορoληστεία του ΕΝΦΙΑ σε χωράφια και μαντριά , των χαρατσιών στον ΕΛΓΑ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και  τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
  • Για να πληρωθούν άμεσα όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καθώς και να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η υπεύθυνη δήλωση που το συνοδεύει.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου