24 Δεκεμβρίου 2015

Δικαίωση μετά θάνατον για τον Αξιωματικό της ΕΛΑΣ Γιώργο Γληγόρη από το Εφετείο Αγρινίου


Έχασε τη ζωή του ο Διοικητής Ασφάλειας, Γιώργος Γληγόρης σε φονικό τροχαίο τον Φλεβάρη του 2009 στη Βόνιτσα. 
Σχεδόν επτά χρόνια μετά το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο οποίοπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με ομόφωνη απόφαση, το πενταμελές Εφετείο Αγρινίου έκρινε ένοχο τον μοναδικό επιζώντα του τροχαίουδυστυχήματος, ο οποίος ισχυρίζονταν ψευδώς, ότι οδηγός του οχήματος ήταν Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα. 


Από «φήμες» θεωρείτο υπεύθυνος, για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του, καθώς και τέσσερα ακόμα άτομα. Κατά την επανεξέταση της υπόθεσης, με εργαστηριακές εξετάσεις DNA αποδείχθηκε η αλήθεια.
Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αγρινίου (17/12) κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος ισχυρίζονταν ότι οδηγόςτου υπηρεσιακού οχήματος που ενεπλάκη στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα (29/02 2009), ήταν ο Αξιωματικός της ΕΛΑΣ- τότε- Διοικητής της Ασφάλειας Λευκάδας, Γιώργος Γληγόρης. Το Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης έξι ετών για το σύνολο των αδικημάτων – ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και ψευδορκία.

Ο διοικητής του τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας Γιώργος Γληγόρης, κατέληξε συνεπεία των βαρύτατων τραυμάτων του, έπειτα από νοσηλεία 25 ημερών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Αρτας. Ο Αξιωματικός επέβαινε σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ., (29/02/ 2009) το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά ενεργώντας ο οδηγός απωθητικό ελιγμό (προσπέραση), στο 43ο χλμ. της εθνικής οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας με Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν τέσσερα μέλη οικογένειας, από τις Μπενίτσες της Κέρκυρας, με κατεύθυνση τον Πόρο για να παραστούν στην ορκωμοσία του γιου του ζευγαριού, ο οποίος είχε υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό. 
Από τη σφοδρή σύγκρουση νεκροί ανασύρθηκαν οι τέσσερις επιβάτες του αυτοκινήτου -πατέρας, μητέρα, θείος και εξάδελφος του ναύτη-. Ο Αξιωματικός της Ασφάλειας Λευκάδας, Γιώργος Γληγόρης τραυματίστηκε βαρύτατα- υποβλήθηκε σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι-, ενώ ελαφρά είχε τραυματισθεί ο Κώστας Φλώρος, ο οποίος επέβαινε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο.
Το Αστυνομικό Τμήμα Βόνιτσας είχε αναλάβει τη διένεργεια προανάκρισης για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος. Κάποια από τα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος, έφεραν ως οδηγό τον Γιώργο Γληγόρη. Ωστόσο, ο ε.α. Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος στον επικήδειο του, κατά την εξόδιο ακολουθία, στο Πιανακοχώρι Λευκάδος, τόπος καταγωγής του Αξιωματικού, είχε αναφέρει: «Αυτό που ξέρω και πρέπει να το πω σήμερα εδώ είναι ότι δεν οδηγούσες εσύ…».
Δείγματα γενετικού υλικού από τη θέση του συνοδηγού, και δείγμα αίματος που είχε ληφθεί από το ταμπλό του οχήματος επιβεβαίωσε ότι ο Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, δεν οδηγούσε το υπηρεσιακό όχημα της ΕΛΑΣ. Οι αντιφάσεις στις οποίες είχε υποπέσει ο Κώστας Φλώρος, συνεπιβάτης του οχήματος και της Μαροκινής η οποία επέβαινε στο όχημα, προκάλεσαν την επανεξέταση της υπόθεσης, με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Αγρινίου, ελάχιστα πριν η υπόθεση παραγραφεί.

Το Φεβρουάριο (2014) είχε προσδιρισθεί η δίκη στη Λευκάδα με κατηγορούμενο ως οδηγό πλέον τον Κωνσταντίνο Φλώρο, παρότι στην αρχική του κατάθεση, είχε αναφέρει ότι οδηγός του οχήματος ήταν ο Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, με το δικαστήριο να αναβάλλεται για τις 21 Οκτωβρίου 2014. Κατά τη δικάσιμο, η Εδρα του Δικαστηρίου Αγρινίου επέβαλε ποινή φυλάκισης 7 χρόνων στον Κωνσταντίνο Φλώρο για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και ψευδορκία, ενώ ένα χρόνο φυλάκισης για ψευδορκία επέβαλλε ερήμην στη Μαρονική η οποία επέβαινε στο αυτοκίνητο.

Μετά την ολοκλήρωση του δικαστικου σκέλους της υπόθεσης, ο αδελφός τους Αξιωματικού της ΕΛΑΣ, Χρήστος Γληγόρης, σχολίασε,
«Και τώρα μπορούμε να πούμε επιτέλους τέλος.(..) Καταλήγοντας και κλείνοντας αυτή η ιστορία θέλω να πω ότι πρέπει πάντα να κυνηγάμε ότι αξίζει, όσο δύσκολο και επίπονο να είναι. Για μας ο Γιώργος θα είναι πάντα εδώ. Πιστεύω όλοι μας κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε».. καταλήγει ο αδελφός του Γιωργου Γληγόρη, Χρήστος.
Ο Αστυνομικός Μανώλης Ναστούλης, με αφορμή την εξέλιξη στην δικαστική υπόθεση, αναφέρθηκε στην υπηρεσιακή πορεία του Αξιωματικού της ΕΛΑΣ, Γιώργου Γληγόρη,
«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…
Αφεντικό.. Τιμή μου που υπηρέτησα υπό τις διαταγες σου…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΗΓΟΡΗΣ: Το όνομα του ακέραιου αξιωματικού συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και με τους επαναπατρισμούς από ξένα μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες εκατοντάδων αρχαιοτήτων που αφαιρέθηκαν παράνομα από την Ελλάδα. Συνδέθηκε, όμως, δυστυχώς και με τη μοίρα των ικανών που ξαφνικά… μετατίθενται σε κάποιο άλλο πόστο. Ετσι και ο Γληγόρης πήρε φύλλο πορείας για τη Λευκάδα, όπου τον περίμενε ένα τροχαίο δυστύχημα.
Ο Γιώργος άνοιξε τον φάκελο του ιδιωτικού Μουσείου Γκετί που αράχνιαζε επί χρόνια στο αρχείο και χάρις στην έρευνά του βρέθηκαν οι μάρτυρες, αλλά και τα ακλόνητα στοιχεία με τα οποία πείστηκε το αμερικανικό ίδρυμα να επιστρέψει, μεταξύ άλλων, και το περίφημο χρυσό μακεδονικό στεφάνι.
Δική του ήταν και η πρωτοβουλία να ερευνήσει την εξοχική κατοικία στην Πάρο της εφόρου αρχαιοτήτων του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, όπου εντόπισε αδήλωτες αρχαιότητες. Η ενέργεια αυτή συνέβαλε στην άσκηση πίεσης για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Μουσείου και να ανοίξει ο δρόμος για τον επιτυχή επαναπατρισμό και των τεσσάρων αρχαιοτήτων που διεκδικούσε η χώρα μας.
Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του και στον επαναπατρισμό του χάλκινου μακεδονικού κρατήρα από την αμερικανίδα Σέλμπι Γουάιτ, καθώς και στην επιστροφή της μαρμάρινης αττικής λυκήθου από τον ελβετό αρχαιοπώλη Ντέιβιντ Καν.
Όμως κορυφαία στιγμή στην καριέρα του στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας ήταν η υπόθεση της Σχοινούσσας, που προκάλεσε σεισμό σε διεθνές επίπεδο. Η υπέρβαση που έκανε στη διεθνή αστυνομική συνεργασία ο Έλληνας αξιωματικός ήταν ίσως η σημαντικότερη συμβολή του στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Πίστευε πως ένα κατ’ εξοχήν διεθνικό έγκλημα όπως η αρχαιοκαπηλία δεν μπορεί να χτυπηθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από τις εθνικές αστυνομίες.
«Η απάντηση πρέπει να είναι η άμεση, χωρίς γραφειοκρατία και χρονοτριβή, προσωπική και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ ελλήνων, ιταλών, γερμανών, ελβετών, κυπρίων, αμερικανών και άλλων αστυνομικών. Αυτή η αντίληψη δράσης μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εξαρθρώσει τα κυκλώματα», συνήθιζε να λέει ο Αστυνόμος. Και εξηγούσε: «Ενας έλληνας αγρότης πουλάει σε ιταλό μαφιόζο που συνεργάζεται με έναν ελβετό έμπορο και πουλάνε μέσω ενός βρετανικού οίκου δημοπρασιών τα κλεμμένα αρχαία σε ιδιωτικό αμερικανικό μουσείο ή σε έναν συλλέκτη στην Ιαπωνία».
Ο Γιώργος συνεργάστηκε στενά με το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας των Καραμπινιέρων και τον αρμόδιο εισαγγελέα Ρώμης, Πάολο Φέρι. Η συνεργασία αυτή έφερε πολλούς καρπούς και στις δύο χώρες, συνδέθηκε με το κύμα των επαναπατρισμών και συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Η ανταμοιβή του από την ελληνική Πολιτεία για εξαιρετικά πετυχημένη πολύχρονη δράση του ήταν μια αιφνιδιαστική και αναίτια δυσμενής μετάθεση, το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία δεν δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις. Ήταν προφανές ότι κάποιους ενόχλησε. Άλλωστε, ο Γληγόρης συνήθιζε να ακουμπάει εκεί που οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα.
Όμως, σε πρόσφατες υποθέσεις, λίγους μήνες πριν απ’ την μετάθεσή του, όπου εμπλέκονταν επιφανή μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, η αντίδραση ήταν διαφορετική. Υπήρξαν γκρίνιες, διαμαρτυρίες, πιέσεις…
Η μετάθεσή του δεν είχε αντίκτυπο μόνο στον ίδιο. Με την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Γληγόρη χάθηκε ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών απαραίτητο για την υπηρεσία.
Ο Γιώργος ζούσε σε ένα φτωχικό δυάρι στου Γκύζη και κυνηγούσε μεγαλοκαρχαρίες. Είχε αίσθηση καθήκοντος και δικαιοσύνης, ήταν αγαπητός, με αίσθηση του χιούμορ και αγάπη για τη ζωή».

Από Πηγή: policenet.gr
http://www.agriniopress.gr/


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΝEWS ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ (18-10-2014)


Μια Επισήμανση μετά τη νέα τροπή για το φονικό τροχαίο τον Φλεβάρη του 2009 στη Βόνιτσα με τον Διοικητή Ασφάλειας, Γιώργο Γληγόρη




Μια διαπίστωση λάβαμε σήμερα από ένα φίλο, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη νέα τροπή στο φονικό τροχαίο τον Φλεβάρη του 2009 στη Βόνιτσα με τον Διοικητή Ασφάλειας, Γιώργο Γληγόρη.
Μας γράφει: 
"Έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια για να καταλάβουν ποιος ήταν οδηγός στο αυτοκίνητο και ποιος συνοδηγός; Δεν είδαν το παρμπρίζ ότι ήταν χτυπημένο από την πλευρά του συνοδηγού!!! που άνοιξε τρύπα με το κεφάλι… Τόοοσο δύσκολο ήταν να βρουν ποιος οδηγούσε… Ορίστε και Φωτογραφίες από τον τόπο της τραγωδίας"….

Η Νέα δικαστική τροπή για το περίεργο τροχαίο με τους πέντε νεκρούς
Η υπόθεση του αείμνηστου Διοικητή της Ασφάλειας, Γιώργου Γληγόρη φαίνεται να μην κλείνει και να έρχεται και πάλι στις δικαστικές αίθουσες με νέα δεδομένα…. Χάριν στον εισαγγελέα εφετών του Αγρινίου η υπόθεση επανέρχεται με κατηγορούμενο αυτή την φορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ως οδηγό του οχήματος στο οποίο επέβαινε ο άτυχος διοικητής που είχε συγκρουστεί με όχημα που ερχόταν από την Κέρκυρα και είχαν χάσει τη ζωή τους επίσης τέσσερα άτομα.
Μέχρι τώρα κάποιοι, εκτός από την οικογένεια, ισχυρίζονταν ότι οδηγός ήταν ο Γιώργος Γληγόρης.

Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 2009 όταν στο 43ο χλμ. της εθνικής οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας έγινε το μοιραίο. 25 ημέρες άντεξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας της Άρτας ο Γιώργος Γληγόρης. 
Τα σενάρια τότε έδιναν και έπαιρναν για τα αίτια του ατυχήματος. Τα περισσότερα από αυτά έφεραν ως οδηγό τον Γιώργο Γληγόρη και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κάνουν και απρεπείς σχολιασμούς. 
Εμείς τότε σαν εφημερίδα είχαμε γράψει απλά τα όσα είχε πει στην κηδεία του Γιώργου Γληγόρη ο αντιστράτηγος, Γιώργος Αγγελάκος: “ Αυτό που ξέρω και πρέπει να το πω σήμερα εδώ είναι ότι δεν οδηγούσες εσύ…”, είχε πει στον επικήδειο του. 
Σήμερα , πέντε χρόνια μετά, όλα δείχνουν να αλλάζουν. Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου είχε οριστεί η δίκη στην Λευκάδα με κατηγορούμενο ως οδηγό, πλέον, τον Κωνσταντίνο Φλώρο, που μέχρι τώρα επίσημα γνωρίζαμε ότι ήταν συνοδηγός.

Δεν οδηγούσε ο Γιώργος Γληγόρης….
«Δεν ξέρω τι έγινε Γιώργο στο συγκεκριμένο ατύχημα. Η πολιτεία και οι λειτουργοί της είναι υποχρεωμένοι να βρουν τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό που ξέρω και πρέπει να το πω σήμερα εδώ είναι ότι δεν οδηγούσες εσύ.» 
Αυτά ήταν τα λόγια καταπέλτης του επίτιμου αρχηγού της Αστυνομίας, Γιώργου Αγγελάκου, στην κηδεία του Διοικητή της Ασφάλειας Γιώργου Γληγόρη όταν πήρε το λόγο για να τον αποχαιρετήσει και θέλησε να κάνει αυτή την αποκάλυψη που ήταν κοινό μυστικό για την Λευκάδα το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου