11 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκινά από αύριο ο εναέριος δολωματικός εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας

Ξεκινά από αύριο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων με  εναέρια διανομή των εμβολίων – δολωμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως ενημερώνει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε., στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης κατά της λύσσας.

Θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο του Αγρινίου και θα καλύψει μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα το Δήμο Αμφιλοχίας και ένα τμήμα του Δήμου Αγρινίου (πρώην Δήμος Παρακαμπυλίων). Η χρονική διάρκεια εκτέλεσης της επιχείρησης  υπολογίζεται να είναι έξι (6) ημέρες.
Για το λόγο αυτό, συνιστούμε προς όλους τα κάτωθι:
• Αποφυγή επαφής του εμβολίου – δολώματος με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγείας.
• Σε περίπτωση που κάποιος κυνηγός βρει ένα τέτοιο εμβόλιο – δόλωμα δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει για να το απομακρύνει σε ένα πιο δύσβατο μέρος αυτό θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια
• Αν κάποιο από τα σκυλιά των κυνηγών έχει προσλάβει το εμβόλιο – δόλωμα στο στόμα του, ο κυνηγός δεν θα πρέπει να προσπαθήσει  να το απομακρύνει με τα χέρια του. Επίσης αν υπάρχει υποψία ότι κάποιο σκυλί προσέλαβε το εμβόλιο – δόλωμα τότε θα πρέπει αφού το ζώο καταπιεί ή αφήσει το δόλωμα να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος με νερό και σαπούνι φορώντας πάντα γάντια.
• Σε ζώο που πιθανώς έχει προσλάβει το δόλωμα αποφεύγεται για τουλάχιστον μία (1) ημέρα η επαφή με γυμνά χέρια τόσο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ζώου όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.
• Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι θα πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου έχει γίνει ρίψη των εμβολίων τόσο κατά την διάρκεια αυτών των ρίψεων όσο και ένα μήνα μετά το πέρας αυτής.
• Η Υπηρεσία συνιστά για το χρονικό διάστημα της ρίψης των εμβολίων καθώς και μία (1) εβδομάδα μετά  να μην διενεργούνται έξοδοι για κυνήγι προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επαφής με τα δολώματα.

Ημερομηνίες και περιοχές
Η ρίψη ορισμένης ποσότητας εμβολίων - δολωμάτων, θα γίνει στις παρακάτω ημερομηνίες στις περιοχές (με κάθε επιφύλαξη αλλαγής σχεδίων τελευταίας στιγμής λόγω απρόβλεπτων συνθηκών πτήσεων):
Σάββατο 12/12/2015     
Στράτος, Λεπενού, Στάνος, Δρυμός
Κυριακή 13/12/2015     
Μ. Χώρα, Τριανταιΐκα, Νεάπολη, Στράτος, Σπολαιτα, Καστράκι, Λεπενού, Ματσούκι, Στάνος, Αμφιλοχία, Πηγαδάκι, Σπάρτο, Κεχρινιά, Κομποθέκλα, Μ. Κάμπος, Μακρυχώρια, Σαρδινια, Καλύβια, Αριάδα, Κεραμίδι, Κάμπος, Αμπελάκι, Μπούκκα, Αμφιλοχικό Άργος, Κρίκκελος, Λουτρό, Πετράλωνα, Ανοιξιάτικο, Ξηρολίβαδο, Τσούκκα, Τριανταφυλλούλα, Πρ. Ηλίας, Καταφούρκο, Αγ. Τριάδα, Μενίδι, Ελαιοχώρι, Λαγκαδά, Σύκουλα, Μαρλεσι, Καστριωτισα, Ελαιόφυτο, Φλωριάδα, Χρυσορράχη, Καθαροβούνι, Πύλη
Δευτέρα 14/12/2015      
Ψηλή Παναγιά, Λαγκάδι, Λίμναια, Αμφιλοχία, Πλάτος, Παλαιόσπαρτο, Πηγαδάκι, Σπάρτο, Στράτος, Τρύφος, Δρυμός, Γουργουβλή, Παλιάμπελα.

***Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ακουμπούν δολώματα και σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης που συνίστανται.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση από την Υπηρεσία για λήξη της επιχείρηση της ρίψης των εμβολίων –δολωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου