21 Δεκεμβρίου 2015

Απ. Κατσιφάρας: Στόχος μας να είμαστε χρήσιμοι για την Περιφέρειά μας – Βραβεύσεις για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας

«Κλείνει μία προγραμματική περίοδος και ξεκινά μία νέα κατά την οποία με συνεργασία, αποτελεσματικότητα και χρηστή οικονομική διαχείριση μπορούμε να κάνουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να «βαδίσει» στο δρόμο του 2020. Παραδίδουμε έργα χρήσιμα και λειτουργικά για τους πολίτες και την κοινωνία και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το αναξιοποίητο δυναμικό. Συντονισμένα και μεθοδικά πρέπει όλοι μαζί να αλλάξουμε τα δεδομένα. Προσπαθούμε να δώσουμε προοπτική στην Περιφέρειά μας, να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας».

Με αυτές τις σκέψεις ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκλεισε την ομιλία του κατά την ημερίδα για τον Απολογισμό του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007-2013, που διοργανώθηκε σήμερα στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας.
«Η Περιφέρειά μας, όπως και η χώρα, βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών και σίγουρα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013 που εκπνέει σε λίγες ημέρες, δεν είχε σχεδιαστεί για να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης. Παρ’ όλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή αμέσως μόλις ανέλαβε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, έδωσε το δικό της στίγμα με βαρύτητα στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τις Αστικές Αναπλάσεις και την Επιχειρηματικότητα και κατάφερε να επιταχύνει τους ρυθμούς απορρόφησης του ΠΕΠ έχοντας πάντοτε ως στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας κάνοντας στη συνέχεια έναν συνοπτικό απολογισμό.
Συγκεκριμένα στο ΔΕΠΙΝ 2007-2013 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
  • Ολοκληρώνονται 173 έργα συνολικού προϋπολογισμού 238,2 εκατομμυρίων ευρώ
  • Πέντε (5) έργα θα ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους με προϋπολογισμό 27,6 εκατ. ευρώ
  • Τρία (3) έργα με προϋπολογισμό 18,9 εκατ. ευρώ θα χωρισθούν σε φάσεις και θα ολοκληρωθούν από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020
  • Είκοσι έξι (26) έργα του Προγράμματος με προϋπολογισμό 60,7 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.
«Εξυγιάναμε γρήγορα το Πρόγραμμα, κάναμε τις αναγκαίες απεντάξεις και διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα λειτουργικό και υλοποιήσιμο» τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας καταλήγοντας πως η απορρόφηση τελικά ανήλθε στα 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 108% του συνολικού προϋπολογισμού του ποσού που εκχωρήθηκε για διαχείριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Αναλυτικότερη παρουσίαση του απολογισμού υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας – ΔΕΠΙΝ 2007-2013 έκανε η προϊσταμένη της ΕΥΔ/ΕΠ Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας, ενώ παρουσιάστηκαν και οι δράσεις του Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας. Στο κεντρικό τραπέζι της εκδήλωσης συντόνιζε η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου και συμμετείχε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Καρπέτας.

Ποιοι μαθητές βραβεύθηκαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγιναν οι ανακοινώσεις των νικητών στο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας «Ανακάλυψε την Ευρώπη στη Δυτική Ελλάδα» που έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή μαθητών από τα Λύκεια και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
«Θέλαμε να δούμε με μια άλλη, αγνή και καθαρή ματιά, το πώς βλέπουν οι νέοι μας τα έργα που εκτελούνται στη γειτονιά τους, στην περιοχή τους, στην πόλη τους. Να δούμε αν τα έργα που υλοποιούνται είναι χρήσιμα στην τοπική κοινωνία, αν τα βλέπουν οι συμπολίτες μας και είμαι πολύ χαρούμενος για τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών σε αυτό το κάλεσμα που κάναμε» επεσήμανε ο Απ. Κατσιφάρας, ο οποίος και έδωσε τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος αφού συνεχάρη τα παιδιά για τη συμμετοχή τους, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την συμβολή της στις σχολικές υποδομές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθανόμαστε βαθύτατη ευγνωμοσύνη για ότι έχει γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και το έργο που έχει γίνει».
Τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές ήταν προϊόντα τεχνολογίας, καθώς και ένα ειδικό λεύκωμα που τυπώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε και έκθεση στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι συμμετοχές.
Τα βραβεία έλαβαν: Ελευθέριος Δημήτριος Βορλόκας από το 2ο ΓΕΛ Πύργου, Γεωργία Δαλάπα ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, Γεωργία Κολοβού 1ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, Δημήτρης Κουμπούρης 5ο ΕΠΑΛ Πάτρας, Μυρσίνη Τσιλιπάνου 3ο ΓΕΛ Αγρινίου, Δήμητρα Φραγκογιάννη 2ο ΓΕΛ Αγρινίου, Ελευθέριος Χριστοδουλής Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και η μαθητική ομάδα από το ΓΕΛ Ανδρίτσαινας που συμμετείχε με ομαδική φωτογραφική αποτύπωση δύο σημαντικών έργων στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές: Απόστολος Αποστολόπουλος, Κωνσταντίνος Καπιζιώνης, Γεώργιος Καράμπελας, Δημήτριος Λαμπρόπουλος, Ελένη – Δέσποινα Παρασκευοπούλου, Βασιλική Γιαννοπούλου, Παναγιώτα Κοκκίνη, Αντώνιος Νικολακόπουλος, Θεόδωρος Τζιρος.

Έπαινοι δόθηκαν στους μαθητές: Αθανάσιος Ανδρικόπουλος Πειραματικό ΓΕΛ Πάτρας, Γεώργιος Μάριος Βασιλείου Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών και Δήμητρα Τζελέπη ΕΠΑΛ Καλαβρύτων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου