31 Δεκεμβρίου 2015

Τον Γενάρη οριστικές αποφάσεις για τα σκουπίδια της Ηλείας-ξεκίνησε χθες Τετάρτη η μεταφορά στην Αιτωλ/νία

Ο κ. Κουρουμπλής με την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Οκτώβριο του 2015, αναζήτησε περαιτέρω λύση για την μεταφορά απορριμμάτων των συγκεκριμένων δήμων σε ΧΥΤΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συνέπεια αυτού, ξεκίνησε από χθες (30/12/2015) η μεταφορά 10.000 τόνων απορριμμάτων από Πύργο και Αρχαία Ολυμπία στους ΧΥΤΑ Παλαίρου, Ναυπάκτου και Στράτου Αιτωλοακαρνανίας. 
Σε ένα μήνα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Ηλείας. Αυτό ανακοίνωσε χθες από τον Πύργο, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής όπου επισκέφθηκε πρώτα το ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς και έπειτα προήδρευσε σύσκεψης στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία βουλευτών, του Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων του νομού και άλλων φορέων.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως σε ότι αφορά τη μεταφορά 10.000 σκουπιδιών από τον Πύργο και την Ολυμπία για γειτονικούς ΧΥΤΑ, την πληρωμή των ΧΥΤΑ θα αναλάβει το υπουργείο και το κόστος μεταφοράς θα καλυφθεί από τους δήμους, σύμφωνα με το http://www.ilialive.gr.
Να θυμίσουμε πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Αιτωλοακαρνανία μιας και δήμοι της περιοχής πρόσφατα έλαβαν εντολή για την παραλαβή 9.500 τόνων σκουπιδιών από τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής βρέθηκε σήμερα στην πόλη του Πύργου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελο Καπετάνιο, όπου συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για το θέμα της Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ηλείας.
Στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού Ηλείας κ.κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τζαβάρας (Νέα Δημοκρατία), Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων κ. Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζάς, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Νίκος Φάμελος, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Διονύσιος Μπαλιούκος καθώς και θεσμικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής.
Ο Υπουργός κατά την συζήτηση διαβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 ολοκληρώνεται η κατασκευή του έργου του ΧΥΤΥ Ηλείας στην θέση Τριανταφυλλιά και στη συνέχεια θα λειτουργήσει δοκιμαστικά. Η οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία θα ολοκληρωθεί με τη Μονάδα Επεξεργασίας ΣΔΙΤ ή με άλλη μονάδα επεξεργασίας σε ορίζοντα διετίας.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι, τον Φεβρουάριο του 2015 η κυβέρνηση βρήκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία διογκώθηκε τους δύο επόμενους μήνες καθώς τα απορρίμματα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας δεν γίνονταν πλέον αποδεκτά στους ΧΥΤΑ που τα δέχονταν μέχρι τότε.
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε με το ποσό των 500.00 ευρώ για την κατασκευή μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης, που αποτελεί ενδιάμεση λύση και της οποία ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, στις 12 Ιανουαρίου κατατίθενται προσφορές, με ορίζοντα λειτουργίας της το τέλος Φεβρουαρίου.
Στο φλέγον ζήτημα της μεταφοράς απορριμμάτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας η κυβέρνηση, δια του προηγούμενου Υπουργού κ. Νίκου Βούτση, τον Απρίλιου του 2015 παρενέβη, με αποτέλεσμα οι ΧΥΤΑ Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας να δεχθούν 7.000 τόνους.
Ο κ. Κουρουμπλής με την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Οκτώβριο του 2015, αναζήτησε περαιτέρω λύση για την μεταφορά απορριμμάτων των συγκεκριμένων δήμων σε ΧΥΤΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συνέπεια αυτού, από χθες (30/12/2015) να αρχίσει η μεταφορά 10.000 τόνων απορριμμάτων από Πύργο και Αρχαία Ολυμπία στους ΧΥΤΑ Παλαίρου, Ναυπάκτου και Στράτου Αιτωλοακαρνανίας.
Κατά την συζήτηση οι τοπικοί φορείς εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την άμεση αντίδραση του κ. Κουρουμπλή στο μείζον αυτό πρόβλημα και την συνέπεια με την οποία το αντιμετωπίζει και ζήτησαν τη συμβολή του μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών, συμβολή για την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε.

Από http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου