5 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 5ης Οκτωβρίου 2015 η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Δυτική Ελλάδα, με την περιφερειακή σύμβουλο Κατερίνα Χαμηλάκη, κατέθεσε ως πρόταση ψηφίσματος ένα κείμενο έκκληση αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων και μεταναστών που καταφεύγουν κατά χιλιάδες στην χώρα μας και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, και της Ευρωπαϊκής πολιτικής των απωθήσεων, των κλειστών συνόρων, της βίας και καταστολής, των ελεγχόμενων ροών. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τις παρατάξεις της Αντίστασης Πολιτών στην Δυτική Ελλάδα και της Λαϊκής Συσπείρωσης, συγκεντρώνοντας οκτώ ψήφους υπέρ, ενώ η πλειοψηφούσα παράταξη «Δυτική Ελλάδα: Δικαίωμα στην Πρόοδο» δεν το ψήφισε παραπέμποντας το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Δυτική Ελλάδα καλεί σε άμεσο συντονισμό για δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αλλά και για διοργάνωση αντιπολεμικών, αντιιμεριαλιστικών πρωτοβουλιών στην Δυτική Ελλάδα.
Ακολουθεί το ψήφισμα:
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση φτάνουν στη χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό στο μακρύ ταξίδι τους, αναζητώντας ένα άλλο τόπο για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή. Μια καταστροφή αποτέλεσμα μακροχρόνιων επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επέβαλαν τον πόλεμο, υποδαύλισαν εμφύλιες διαμάχες, εξέθρεψαν το μίσος και τον θρησκευτικό φανατισμό. Στο ταξίδι προς την σωτηρία οι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μέτρα ασφαλείας της Frontex και των κλειστών Ευρωπαϊκών Συνόρων που έχουν ως αποτέλεσμα την απώθηση, την καταφυγή σε δουλέμπορους, την έκθεση σε κίνδυνο με αποτέλεσμα τον πνιγμό εκατοντάδων, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Ακόμα και μετά την είσοδό τους στην χώρα οι πρόσφυγες και μετανάστες, εμποδίζονται στην ελεύθερη μετακίνησή τους προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης μέσω του ελέγχου ροών και της επιχείρησης επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης, στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους χωρίς   μέριμνα για την σίτισή τους, ενώ συχνά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και ρατσιστικών επιθέσεων. Φωτεινή εξαίρεση οι πρωτοβουλίες πολιτών και οι κινήσεις αλληλεγγύης που αντικαθιστούν ουσιαστικά τις υπηρεσίες πρόνοιας.  
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέναντι στο οξύ προσφυγικό ζήτημα που εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες στην Μεσόγειο:
-       Δηλώνει έτοιμη να διαθέσει χώρους ελεύθερης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και να συμβάλει στις υποδομές πρόνοιας και σίτισης εφόσον χρειαστεί
-       Απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν με αλληλεγγύη  την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση,, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απειλή, είναι άνθρωποι που φεύγουν να για σωθούν από τον πόλεμο και την καταστροφή της πατρίδας τους.
-       Ζητά την ελεύθερη, ανεμπόδιστη μετακίνηση των προσφύγων, όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες, τόσο από τις χώρες προέλευσης στην Ελλάδα, όσο και από την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού. Να καταργηθεί η συνθήκη Δουβλίνο Ι. Να σταματήσει η Frontex τον δολοφονικό της ρόλο απώθησης προσφύγων, καμία προσπάθεια απώθησης προσφύγων από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας. Όχι βία και καταστολή στα σύνορα. Να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου
-       Να διατεθούν επαρκή κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Ευρωπαϊκούς πόρους για την φιλοξενία και υποστήριξη των προσφύγων. . Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης.
-       Καταδίκη όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γίνονται στην Μέση Ανατολή και Αφρική. Καμία συμμετοχή άμεση ή έμμεση της Ελλάδας σε αυτές τις επιχειρήσεις. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και κλείσιμο όλων των βάσεων.
-       Έκκληση για ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές. Αυτοδιάθεση των λαών μακριά από ξένες επεμβάσεις. Έμπρακτη αλληλεγγύη των λαών για την ειρήνευση και ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων χωρών.»

Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Δυτική Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου